dinsdag 16 september 2014

Wie nooit wil reizen wordt ook niet wijzer


Er zijn mensen die wel de mogelijkheid hadden/hebben, maar niet één keer naar het buitenland zijn gegaan/gaan. Zij kennen alleen hun eigen omgeving (Nederland). Zij beseffen helaas niet dat de wereld heel veel groter is dan ons kleine kikkerlandje. Daardoor zullen zij mensen uit het buitenland amper of helemaal niet begrijpen. 

Sommigen zien (bijna) alle buitenlandse werknemers (gastarbeiders) en/of asielzoekers als gelukszoekers (lees: profiteurs). Ze hebben vanwege hun kortzichtigheid geen interesse in andere culturen en denken dat hun eigen (Nederlandse) cultuur de beste is. Iedereen die hier komt moet zich maar aanpassen aan hen, want zij wonen hier. Is dit redelijk of rechtvaardig ? Nee. Er is een bekend gezegde: "Leven en laten leven." Men is verplicht (als sociaal mens) om een ander in zijn/haar waarde te laten, op bepaalde punten. Soms botst dat met de Nederlandse cultuur/traditie. 

Dat hoeft geen probleem te zijn, mits hun gewoonten/tradities ernstig inbreuk maken op onze vrede, rust en.of gezondheid. Voorbeeld: iemand die een hoofddoek draagt is niet schadelijk voor onze ogen, dus waarom zou degene geen hoofddoek mogen dragen in Nederland ? Ik zie liever iemand met een hoofddoek dan iemand met een zogenaamd modern kapsel waar ik misselijk van word. Hoe kan onbegrip en onrust voorkomen worden in veel gevallen ? Hoe kan men begrip tonen voor anderen en hun cultuur, zodat er rust en acceptatie ontstaat ? Simpel. Dat kan door veel te lezen (figuurlijk reizen), maar het beste is door naar het buitenland te gaan. 

Ik ben zelf een aantal keren naar het buitenland geweest. Ooit ben ik getrouwd geweest met een Amerikaanse vrouw. Ik heb een aantal reizen gemaakt naar het buitenland en heb gezien dat er zoveel meer talen en gewoonten zijn dan wij hier in Nederland hebben. Let maar eens op hoe mensen praten die veel naar het buitenland reizen/hebben gereisd en degenen die nog nooit in het buitenland zijn geweest. Een wereld van verschil kan ik zeggen. "Wie nooit wil reizen ... wordt ook niet (veel) wijzer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten