maandag 22 september 2014

Wij mensen zijn meer bezig met hebben dan zijn (Morgan Freeman)





Deze filosofische uitspraak van acteur Morgan Freeman in de film 'Lucy' (die ik in de bioscoop zag) vind ik geweldig. Waarom ? In 1 zin wordt de menselijke aard beschreven en één van de grootste (zo niet de allergrootste) oorzaak van al het kwaad in deze wereld: hebzucht. Deze slechte eigenschap hebben wij helaas geërfd van onze eerste ouders Adam en Eva. Duizenden jaren menselijke "beschaving" hebben duidelijk aangetoond dat de mens slecht is en zonder God niet goed kan leven. God geeft ons momenteel nog alle vrijheid om te doen wat wij zelf willen. Daarom gaf Hij ons allemaal een vrije wil.

Wat doen wij hiermee ? Hoofdzakelijk misbruiken ten behoeve van onze eigenbelang (lees: zelfzuchtige verlangens). Kijk maar om ons heen wat er gebeurd in de wereld vandaag de dag. Materialisme viert meer dan ooit hoogtij in de maatschappij. Vrijwel iedereen is koopziek op de een of andere manier (ik ook, geef ik eerlijk toe). Wij allemaal kopen maar van alles en nog wat, terwijl we voor sommige dingen geen geld hebben. We zullen en moeten een iPhone 5 hebben, 4G, Playstation 4, de nieuwste kleding die in de mode is, een dure vakantie vieren (liefst 3 keer per jaar) enz. Daarmee kunnen we anderen de ogen mee uitsteken die dit ook willen, maar niet kunnen betalen.

Hebben, hebben en hebben. Ikke ikke ikke. Dat is de wereld waar wij in leven anno 2014. Is dit het echte leven ? NEE ! Het echte leven is delen (lees: geven). God gaf ons leven, een vrije wil en liefde. Daarmee zijn wij in staat om alles wat goed is door te geven aan anderen. Tegenwoordig is dat niet in de mode. Mensen denken liever aan zichzelf dan aan anderen. Mensen die zichzelf familie of vrienden noemen gaan liever dingen doen die zij zelf leuk vinden dan hun dierbaren helpen die hun hulp en steun nodig hebben. Zij willen genot HEBBEN en niet een echt mens (lees: familielid of vriend/vriendin) ZIJN.

Dat is de reden dat ik deze uitspraak zo mooi en deze film zeer interessant vind. Het verhaal op zich is ook de moeite waard om te overdenken. Het is wel een sciencefictionfilm, maar daarbij ook filosofisch en wetenschappelijk. Momenteel gebruikt de mens ongeveer 10% van zijn/haar hersencapaciteit. In deze film wordt de vraag wordt gesteld: "Wat gebeurd er als de mens 100% van zijn/haar hersencapaciteit gebruikt?" ....... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten